DOMOV / KK Vojnik - O nas

Kratka zgodovina in delovanje

Košarkarski klub Vojnik je bil ustanovljen 26. decembra 1995 in smo ga ustanovili nekateri starejši člani košarkarske sekcije KS Vojnik iz Višnje vasi.

Tradicija bolj organizirane košarke na tem področju sicer sega dobrih 40 let nazaj, v leto 1970, ko smo v Višnji vasi ljubitelji košarke, še osnovnošolci in srednješolci in naredili lokalno ekipo Višnje vasi. Sami smo iz leša in peska naredili igrišče, zvarili koše, naredili table z lesenimi konstrukcijami in celo tribune za okrog 100 gledalcev. Po našem zgledu so v naslednjih letih nastale še ekipe in igrišča v Hrenovi, Arclinu, Lembergu, Vizorah in Malih Dolah in prirejale tekmovanja med sabo in ekipami bližnje okolice. Od takrat naprej na področju občine Vojnik redno organiziramo redno vadbo košarke ter razne turnirje in tekmovanja.

Leta 1985 smo se združili košarkarji od Dobrne, Nove cerkve, Frankolovega do Vojnika v košarkarski sekciji KS Vojnik. Naredili smo prvo skupno ekipo, ki je igrala v celjski regionalni ligi, od l. 93 pa v Konjiški medobčinski ligi. Z ustanovitvijo kluba smo leta 1996 začeli igrati v 3. državni ligi, kjer smo bili deset let zapored. Od l. 93 se redno organizirajo košarkarski krožki za otroke na OŠ Dobrna in Vojnik, zadnja leta pa tudi na Ljubečni in Frankolovem. Od l. 1993 društvo organizira tradicionalne turnirje trojk (18 do sedaj)ob prazniku KS Vojnik, ki so se jih udeležujejo ekipe iz vseh koncev Slovenije, tudi nekateri reprezentanti. Od l. 99 redno organiziramo turnir trojk ob občinskem prazniku, za osnovnošolce vseh šol, kjer imamo organizirano vadbo.

Kvaliteto otroške in mladinske vadbe vsa leta dvigujemo. Na ta način smo začeli leta 2005 sodelovati z pionirskimi kategorijami v državnem prvenstvu.

Sedaj že tri leta sodelujemo v vseh možnih pionirskih in mladinskih kategorijah od U10 do U18 v državnih ligah, v nekaterih celo z dvema ekipama.

Leta 2005 smo na klubsko pobudo skupaj z OŠ Vojnik prvič šli v ŠKL (šolska košarkarska liga) Slovenije, kjer sedaj redno uspešno sodelujemo.

Rezultati kvalitetnega dela so vidni, tako v državnih tekmovanjih, kot v ŠKL in ostalih šolskih tekmovanjih OŠ Vojnik.

Za naše košarkarje organiziramo tudi letni kamp v Savudriji.

S člansko ekipo sodelujemo v regionalni medobčinski ligi, o 3. državni ligi pa bomo začeli ponovno razmišljati po izgradnji nove telovadnice.